For lidt søvn har det med at udvikle sig til søvnangst, - frygten for ikke at få sovet nok
Kan du nikke genkendende til det her:
Du falder hurtigt i søvn, men du vågner efter få timer, og nu er du lysvågen.
Et andet scenarie kunne være, at du bare overhovedet ikke kan falde i søvn, når du har lagt dig i sengen, selvom du er dødtræt.
Du ligger lysvågen nu, og sætningen: ”Sooooov nu” råber nærmest inde i dit trætte hoved! Men du kan ikke, og timerne inden du skal op, bliver langsomt ædt op af din fjende nummer 1: søvnløsheden. Du er vildt presset over ikke at kunne overskue endnu en dag på minimal søvn.
Det er farligt at sove for lidt
Herudover hører du jo også ofte, hvor vigtigt det er at sove, og hvor stor skade vi kan påføre kroppen og ikke mindst hjernen, når vi sover for lidt.
Så du ved, at du BURDE sove mindst 7 timer i døgnet. Men hvad gør du, når nu din søvn nærmere ligger på det halve af de anbefalede timer?
Konsekvens af manglende søvn
Du mærker konsekvensen af manglende søvn. Kroppen føles zombieagtig, appetitten er måske påvirket, det summer for ørene, koncentrationsevnen daler og du har måske svært at udføre de opgaver du skal. Humøret er træls, og du bliver let irritabel osv. osv.
Søvnangsten
Lider du af søvnangst/søvnløshed vil en stor del af din tid – især sidst på dagen, ofte gå med at bekymre dig om hvordan natten der kommer skal gå. ”Bare nu ikke den bliver lige så frygtelig som den i går”.
Jo mere du tænker over hvordan du kan falde i søvn – jo sværere har søvnen ved at indfinde sig. Forklaringen er, at søvnen skal have lov til at passe sig selv. Søvnen er lavet på en måde som betyder, at den er selvregulerende, og derfor ikke kan finde ud af det, når du helt uskyldigt kommer til at blande dig hele tiden.
Den onde cirkel
Når du ikke kan sove, bliver du bekymret over at du ikke kan sove, og når du bekymrer dig kan du ikke sove. Søvnløshedens onde cirkel kører for fuld skrue.
Og det-er-hoved-problemet!
Alle de gode råd står i kø
Du har sikkert allerede forsøgt dig med utallige teknikker, aktiviteter og at afholde dig fra diverse nydelsesmidler for at få en bedre søvn. Her er et lille udsnit af alle de gode råd der findes derude:
• Et varmt bad om aftenen og gå i send på samme tidspunkt altid
• Læs en god bog der ikke er for sindsoprivende
• Drik urte the
• Dyrk meditation
• Dyrk mindfulness
• Undgå skærm
• Undgå alkohol, kaffe, sukker mm
• Få noget god afslappende massage
• Lav vejrtrækningsøvelser
Måske har nogle af disse leveregler virket for dig ind imellem, men de har nok ikke løst problemet, siden du stadig læser med her…
Giv slip på tankerne og bekymringerne, og lad søvnen passe sig selv
Du skal vide at det er helt normalt at få mindre end 7 timers søvn ind imellem. Det tager vi ikke skade af – det er vores krop designet til at kunne klare. Tænk på dem med kolikbørn, tvillinger mm…
Virkeligheden er også, at når vi ikke giver de følelser og kropsfornemmelser vi har efter en sløj nats søvn særlig opmærksomhed, vil vi oftest klare dagen fint nok, om end det er i et lidt lavere gear.
I metakognitiv terapi lærer du, hvordan du håndterer dine bekymringer og negative følelser, der er årsagen til at dine søvnproblemer har låst sig helt fast. Du har brug for, at de kommer til at fylde langt mindre, – og det vil jeg rigtig gerne hjælpe dig med.