Flyt Fokus

Hvorfor metakognitiv terapi?

Orker du endnu et terapifoløb?

Måske er du en af de mange, der har brugt tusindvis af kroner og uendelig meget energi på at være i terapi og tale om fortiden og årsagerne til, at du har det skidt – vel at mærke uden at du har fået det markant bedre! Af samme grund sidder du måske lige nu og spørger dig selv, om du overhovedet orker at tage hul på endnu et terapiforløb. Til dig er det vigtigt for mig med det samme at sige, at metakognitiv terapi på mange måder adskiller sig væsentligt fra andre former for terapi. 

Helt konkret adskiller terapien sig ved, at vi ikke er så optagede af, hvad indholdet af dine tanker er, eller hvor de kommer fra.
Det handler heller ikke om at prøve at undgå bekymringer, grublerier og negative tanker. Det kan vi ikke – de er en del af det at være menneske. Det vi beskæftiger os med i metakognitiv terapi er at lære dig at kontrollere, hvad du gør ved dine tanker, og ikke mindst hvor længe ad gangen du dvæler ved dem.

Selvom terapiformen er relativ ny herhjemme, er der allerede virkelig lovende forskningsresultater på området, som viser, at behandlingen, udover at være en skånsom korttidsbehandling, der hjælper allerede efter få terapitimer, også har en effekt, der holder over tid.

Overtænkning er årsagen til din mistrivsel

Metakognitiv terapi er særligt for dig, der lider af stress, angst, depression eller massiv overtænkning. Undervejs i terapien lærer du at få skabt så meget ro i dit hoved, at du har overskud til at håndtere de reelle problemer og udfordringer du har. 

Den nyeste forskning fra både University of Manchester, Tromsø Universitet og Københavns Universitet viser, at selve årsagen til, at vi får stress, angst og depression, handler om massiv overtænkning og ikke mindst den store mængde tid, vi bruger på at gruble og bekymre os. Det er altså den overdrevne opmærksomhed, vi giver vores tanker, der er selve problemet.

Det er helt normalt og almindeligt at have negative tanker, både om os selv og om andre. Alle mennesker har negative tanker, men har vi angst, stress eller depression dvæler vi længere og oftere ved de negative tanker og følelser. Vi grubler og bekymrer os i time– og dagevis. Det er denne overtænkning og massive bekymring, som skaber ubalance og gør os dårlige. Når vi hele tiden dvæler ved de negative tanker, fastholder vi en følelse af angst, stress og depression, som går hen og skaber de vedvarende negative indre tilstande, som karakteriserer psykisk lidelse.

I den metakognitive terapi vil du derfor lære helt nye måder at håndtere dine tanker, følelser og kropslige fornemmelser på, og du vil allerede efter få sessioner kunne mærke en betydelig forskel.