Flyt Fokus

Metakognitiv Terapi
Stress, angst & depression

Metakognitiv terapi - korttidsterapi

En effektiv behandling for dig, der kæmper med stress, angst eller depression

Stress, angst, depression eller OCD? Metakognitiv behandling nær Hillerød eller online

  • Kender du det 

at tankerne komme myldrende fra det øjeblik, du slår øjnene op om morgenen? Du bekymrer dig for dagen, allerede inden den er gået i gang. Hvad hvis jeg ikke når at aflevere min opgave? Hvad hvis jeg kommer til at sige noget forkert på mødet i dag? Hvad hvis min kæreste er utro, har hun ikke været lidt fraværende på det sidste? Kiggede min chef ikke lidt underligt på mig, inden jeg gik fra kontoret i går? Måske bliver jeg fyret i dag! Har jeg egentlig ikke lidt svært ved at trække vejret for tiden, tænk hvis jeg er ved at blive alvorligt syg? Jeg føler mig nedtrykt, hvad hvis jeg aldrig kommer til at mærke glæde igen?

Ovenstående er blot eksempler på nogle af de tanker og bekymringer, der kan komme i en lind strøm i løbet af en dag, og jeg er sikker på, at du selv kan supplere med mange flere. Hvis du er ramt af angst, stress eller depression, vil det nemlig ofte medføre et væld af bekymringstanker, ubehagelige følelser og skræmmende kropsfornemmelser.

Kroppen reagerer på tankerne
Måske har du observeret, hvordan en ubehagelig tanke pludselig kan sætte gang i hele din krop – hjertet slår pludselig hurtigere, du begynder at svede, hænderne bliver klamme, du føler dig svimmel, får svært ved at koncentrere dig og bliver måske fjern i kontakten med mennesker omkring dig. Alt sammen kropslige reaktioner på tanker, som du ikke selv føler, du er herre over.

Krævende strategier for at få ubehaget væk
Da vi per automatik næsten altid vil forsøge at fjerne os fra det som ikke opleves rart, så har du sikkert hen ad vejen udviklet nogle strategier for at fjerne dig fra eller undgå at mærke ubehaget. Det kan være, du åbner en flaske vin, spiser en plade chokolade, shopper eller bruger timevis på sociale medier, for at dulme det ubehag, du oplever, og som i første omgang starter med en tanke. Det kan også være, du forsøger at undgå forskellige situation fx at køre med tog, at deltage i sociale arrangementer, at gå i supermarkedet, eller at bestille tid hos lægen. Alt sammen strategier, du har udviklet som en respons på det ubehag, dine tanker fører med sig.

Man kan måske fristes til at indvende, at det da er fint, hvis du har fået udviklet hjælpsomme strategier til at afbøde ubehaget. Men sagen er, at de fleste af ovennævnte strategier kræver utrolig meget energi af dig at gennemføre. Ofte er de rigtig uhensigtsmæssige. Og med stor sandsynlighed begrænser de dig i at levet et liv i frihed, overskud og balance.

Det er formentlig også en af grundene til, at du har fundet frem til denne hjemmeside. Du er ganske enkelt træt af at skulle bruge så utrolig meget energi på at bekymre dig. Dine ellers vante strategier tærer på både dig og dine nærmeste. Det har stået på i månedsvis, ja måske endda i årevis, og du er ved at miste troen på, at det nogensinde kan blive anderledes.

Det gælder om at blive herre i eget hoved
Men fat mod, for der ER hjælp at hente. Og selvom det kan lyde utroligt, så er vejen til et liv med større overskud, energi og glæde ikke så langt væk. Det hele handler nemlig om dine tanke – ikke om HVAD du tænker eller HVOR MEGET du tænker, det hverken kan eller skal du gøre noget ved. Til gengæld kan du lære selv at kontrollere og bestemme HVILKE tanker, følelser og kropsfornemmelser, du giver opmærksomhed, HVORNÅR du gør det og ikke mindst HVOR LÆNGE ad gangen. 

Det vil være mig en stor glæde at hjælpe dig tilbage til et liv med langt færre bekymringer!

  • Hvorfor metakognitiv terapi?

Orker du endnu et terapiforløb?
Måske er du en af de mange, der har brugt tusindvis af kroner og uendelig megen energi på at være i terapi og tale om fortiden og årsagerne til, at du har det skidt – vel at mærke uden at du har fået det markant bedre! Af samme grund sidder du måske lige nu og spørger dig selv, om du overhovedet orker at tage hul på endnu et terapiforløb. Til dig er det vigtigt for mig med det samme at fastslå, at metakognitiv terapi på mange måder adskiller sig væsentligt fra andre former for terapi.

Helt konkret adskiller terapien sig derved, at vi ikke er så optagede af, hvilke tanker du har, eller hvad de kommer af. Det handler heller ikke om at prøve at undgå bekymringer, grublerier og negative tanker. Det kan vi ikke – de er en del af det at være menneske. Det vi beskæftiger os med i metakognitiv terapi er at lære dig at kontrollere, hvad du gør ved dine tanker, og ikke mindst hvor længe ad gangen du dvæler ved dem.

Selvom terapiformen er relativ ny herhjemme, er der allerede virkelig lovende forskningsresultater på området, som viser, at behandlingen, udover at være en skånsom korttidsbehandling, der hjælper allerede efter få terapitimer, også har en effekt, der holder over tid.

Overtænkning er årsagen til din mistrivsel
Metakognitiv terapi er særligt for dig, der lider af stress, angst depression eller ocd. Undervejs i terapien lærer du at få skabt så meget ro i dit hoved, at du har overskud til at håndtere de reelle problemer og udfordringer du har.

Den nyeste forskning fra både University of Manchester, Tromsø Universitet og nu også Københavns Universitet viser, at selve årsagen til, at vi får stress, angst og depression, handler om massiv overtænkning og ikke mindst den store mængde tid, vi bruger på at gruble og bekymre os. Det er altså den overdrevne opmærksomhed, vi giver vores tanker, der er selve problemet.

Det er helt normalt og almindeligt at have negative tanker, både om os selv og om andre. Alle mennesker har negative tanker, men har vi angst, stress eller depression dvæler vi længere og oftere ved de negative tanker og følelser og grubler og bekymrer os i time– og dagevis. Det er denne overtænkning og massive bekymring, som skaber ubalance og gør os dårlige. Når vi hele tiden dvæler ved de negative tanker, fastholder vi en følelse af angst, stress og depression, som går hen og skaber de vedvarende negative indre tilstande, som karakteriserer psykisk lidelse.

I den metakognitive terapi vil du derfor lære helt nye måder at håndtere dine tanker, følelser og kropslige fornemmelser på, og du vil allerede efter få sessioner kunne mærke en betydelig forskel. 

  • Sådan foregår det

Metakognitiv terapi er en videnskabelig udviklet metode, som på blot 5 – 8 sessioner kan hjælpe dig med at reducere dine grublerier og bekymringstanker i en så væsentlig grad, at du vil opleve, at lidelser som fx angst, stress og depression bedres markant. Det skyldes, at disse lidelser netop opretholdes på grund af overtænkning, grublerier og bekymringer. Så når først du lærer og erfarer, at du selv bestemmer, hvilke tanker, du vil tænke og ikke mindst hvornår, du vil tænke dem, så vil det have en øjeblikkelig positiv effekt på din angst, stress eller depression.

Individuel terapi eller gruppeterapi?
Jeg tilbyder metakognitiv terapi som både gruppeterapi og individuel terapi. Uanset om du ønsker den ene eller den anden form, så vil metakognitiv terapi være hjælpsomt for dig der lider af angst, stress, depression eller alt for mange bekymringer. Har du svær depression, selvmordstanker eller svær OCD er gruppeterapi ikke en velegnet form, og i de tilfælde anbefaler jeg i stedet individuel terapi, hvor du skal regne med mere end 5 – 8 sessioner.

Uanset om du vælger individuel terapi eller gruppeterapi, vil du opleve, at der ikke er tale om traditionel terapi, hvor vi roder rundt i din fortid, og vender de sten du med stor sandsynlighed allerede har vendt i tidligere terapiforløb. Vi kommer heller ikke til at bruge krudt på at afmontere frygten for fremtiden eller i gruppeterapien at sidde i en rundkreds og dele vores traumer med hinanden. Så lad endelig ikke dette være udslagsgivende for, om du vælger den ene eller den anden form.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale om, hvad der måtte være den rette form for dig.

Individuel terapi – også online
Vælger du et individuelt forløb, bliver du undervist i metoden og teknikkerne, og vi laver hver gang forskellige øvelser, som har til formål at give dig en oplevelse af og erfaring med, at du selv har indflydelse på, hvilke tanker, du tænker, hvornår. Du øver dig fra gang til gang på de teknikker, jeg lærer dig, og næste gang taler vi om, hvordan det er gået med øvelserne. Hvilke succesoplevelser har du haft, og hvad har været særlig svært? Efter hver session sender jeg dig en mail, hvor jeg sammenfatter, hvilke øvelser vi har gennemgået. Det gør det muligt for dig at gå tilbage og repetere tidligere øvelser, hvis du føler behov for det.
Et onlineforløb er fuldstændig lige så effektivt som hvis vi mødes “i virkeligheden” 

Underviser/terapeut: Grethe Muff Enevoldsen, Flyt Fokus
Tid: Aftales fra gang til gang
Sted: Flyt Fokus, Baunehøjen 29 3320 Skævinge
Pris: Kr. 1.000 inkl. moms pr. session á 1 times varighed (Første gang 1 time og 15 min.)
Mere information: Grethe Muff Enevoldsen: Tlf.: 29 88 36 44 eller email

Gruppeterapi
Gruppeterapien forløber over 6 fastlagte gange og minder mest af alt om et kursus, hvor du undervises i at bruge metoden og teknikkerne og selv er aktivt deltagende. Det eneste vi deler, er udbyttet af undervisningen og øvelserne – og hvordan det er gået med at øve sig siden sidst. Vi mødes én gang om ugen i 2 timer.

Dato for næste hold: Kommer når vi kan mødes i grupper igen
Undervisere
: Belinda Donkin, Heartteam Danmark & Grethe Muff Enevoldsen, Flyt Fokus. 
Tid: Fra kl. 17 – 19
Sted: HeartTeam, Kirketorvet 1, st. th., 2820 Gentofte. Ligger 400 m fra Gentofte Station, og der er gratis parkering uden for døren.
Pris: Kr. 3.700,- for alle 6 gange. Betalingen kan evt. deles op i to rater (2 x kr. 1.850)

OBS! Der betales et gebyr på kr. 500,- ved tilmelding (faktura fremsendes), som ikke tilbagebetales ved afmelding senere end 14 dage før kursusstart. Pladsen er først sikret, når gebyret er betalt.
Tilmeldingsfrist: 8 dage før kursusstart  (Er fristen overskredet, så ring til mig og hør om der er en plads ledig)
Mere information: Grethe Muff Enevoldsen: Tlf.: 29 88 36 44 eller email

  •  Det siger klienterne

Nedenfor kan du læse et udpluk af tilbagemeldinger, som tidligere klienter er kommet med, efter de har afsluttet enten et gruppeforløb eller et individuelt forløb:  

 

(Niels 59) 

Jeg har haft stress – alvorlig stress og har været helt nede og bide i græsset. Jeg havde mistet troen på, at jeg kunne komme til at fungere normalt igen.

Det der var bedst ved metakognitiv terapi var, at jeg holdt op med at være bange for de stresssignaler min krop kom op med, og fik mod til at leve normalt igen.

Det er helt fantastisk.

 

(Cecilie 28) 

Jeg har været igennem en del forskellige behandlingsforløb for min angst og depression – og det her var sidste skud i bøssen, tænkte jeg.

Var det en nitte måtte jeg vel affinde mig med at have det skidt… Sådan tænkte jeg. Men heldigvis har det hjulpet mig bedre end jeg overhovedet havde turdet håbe på.

Jeg havde hørt om at metakognitiv terapi var rigtig godt, men jeg var alligevel bange for at jeg ikke kunne finde ud af at bruge det. Jeg er virkelig positivt overrasket. TAK!

 

(Jesper 42 år)
Det vildeste ved at have gået i terapi her hos dig er, at jeg ikke længere er bange for angsten. Jeg kan godt få lidt angst-ubehag stadigvæk,

men det føles ikke værre eller farligere end at få lidt hovedpine. Før i tiden var det dét, at der var noget angst under opsejling det værste i verden, 
og jeg holdt hele tiden øje med om der var optræk til noget. Sådan har jeg det slet ikke længere.

 

(Helle 32)

Jeg er begyndt at se, hvor meget alle andre overtænker og kører rundt i de samme problemstillinger hele tiden, efter jeg selv er holdt op med det.

Det har været en øjenåbner af dimensioner at være i metakognitiv terapi. Det er befriende selv at kunne bestemme hvor meget ens tanker og følelser skal fylde.

Er det for meget at sige at det næsten har givet mig et nyt liv?

Jeg tror det faktisk ikke. 

 

(Annette 34)
Jeg har lidt af ocd hele mit liv – ihvert fald så langt tilbage jeg kan huske.

Jeg har gået i terapi hos Flyt Fokus 12 gange, og en af de ting jeg er taknemmelig for at have forstået nu er, at tvangstankerne ikke er sande og at der ikke er sammenhæng mellem mine tanker og virkeligheden. Det betyder at jeg har fået et ret afslappet forhold til mine tvangstanker, for de kommer ind imellem stadigvæk, selvom det er langt mindre end før. 

Jeg har gået i terapi for min ocd tidligere – ad flere omgange faktisk, og det var rigtig hårdt. Metakognitiv terapi har været en mere spiselig metode, og slet ikke så voldsomt, og jeg tror faktisk på, jeg lige så stille får styr på det sidste også, for jeg øver mig stadig. Jeg kan ikke takke dig nok for din hjælp. 

 

(Per 44)

Metakognitiv er en virkelig effektiv måde at arbejde med overtænkning på. Jeg var sindssyg god til at bekymre mig og gruble før jeg kom i metakognitiv behandling hos Grethe. 

Jeg har lært selv at forlade de tanker jeg kan mærke, at jeg får det dårligt af at være sammen med. Jeg havde aldrig troet at jeg ville kunne lære at gøre det. Og at det er relativt let at gøre det. Det har været hyggeligt at gå i terapi og virkelig lærerigt. 
Det eneste jeg er ked af er at jeg ikke lærte det her noget før. 

 

(Deltager fra gruppe 27 år)

Der skete flere ret alvorligere ting for mig i mit privatliv, mens jeg var i gang med gruppeforløbet, og jeg har kunnet bruge det vi lærte dér rigtig meget. At jeg kan parkere alt det svære ind imellem, så jeg stadig kan passe mine studier og fungere ok i dagligdagen, er nyt for mig. Tankerne tager ikke længere over og kører rundt med mig – det er en stor lettelse selv at kunne kontrollere dem! 
Tak for et godt forløb.

(Deltager fra gruppe 43 år)

Metakognitiv tænkning har fjernet min angst, som ikke længere er invaliderende i mit liv. Jeg kan stadig have frygtsomme tanker, men de styrer ikke længere, om jeg flyver, går i byen osv. Jeg har lært at se igennem tankerne, og selv bestemme hvad jeg vil og ikke vil. Jeg kan ikke beskrive hvor befriende det er. Gid jeg havde lært det her noget før. 

Bliv ringet op

Vil du gerne høre mere?
Så udfyld kontaktformularen her -
og jeg ringer til dig, så snart jeg kan.

Eller kontakt mig på: 29 88 36 44