Flyt Fokus

Stressramte medarbejdere

Som leder er det desværre langt fra utænkeligt, at du med jævne mellemrum må forholde dig til medarbejdere, som af den ene eller den anden årsag bliver stressramte. Måske har du igennem en periode kunne spotte nogle tegn, der peger i retning af stress. 

Din medarbejder virker:

  • Presset
  • Kortluntet
  • Grådlabil
  • Aggressiv
  • Snerrende


Medarbejderen har svært ved at 

  • Levere som aftalt
  • Bevare overblikket
  • Sige fra

Der er måske også flere sygedage end normalt.

De røde lamper blinker, og du ved, det er tid til at sætte ind med andre tiltag end Jeres ugentlige samtaler og løbende sparring på situationen, hvis I skal styre uden om en egentlig langtidssygemelding. Så hvad gør du? 

Metakognitiv terapi mod stress

Metakognitiv terapi er en evidensbaseret og særdeles effektiv korttidsbehandling til klienter, der lider af stress, angst og depression, og ikke nok med det, så viser forskningsresultater, at metoden også har en langsigtet virkning. 

Den nyeste stressforskning viser, at selve årsagen til, at vi får stress-symptomer, er en overdreven tænkning i form af bekymringer, grublerier og negative tanker. 
Det er selve den proces, der medfører en voldsom træthed, fysisk og psykisk udmattelse, og som betyder, at vi har vanskeligt ved at løse de opgaver og udfordringer, vi står overfor.
Det er derfor nødvendigt at håndtere den problematik som det første, når vi har at gøre med stress. 

På ml. 5-7 sessioner kan jeg hjælpe den stressramte med at reducere sine grublerier og bekymringstanker i en så væsentlig grad, at vedkommende vil opleve, at stressen bedres markant og i de fleste tilfælde helt forsvinder. Dette gælder også, hvis stressen ledsages af enten angst eller depression, hvilket ikke er ualmindeligt. Uanset om medarbejderen lider af stress, angst og/eller depression, så er det fælles for alle tre lidelser, at de netop opretholdes på grund af overtænkning, grublerier og bekymringer. Så når først medarbejderen lærer og erfarer, at vedkommende selv bestemmer, hvilke tanker, han/hun vil tænke og ikke mindst hvornår, vedkommende vil tænke dem, så vil det have en øjeblikkelig positiv effekt på niveauet af stress, angst og/eller depression. 

Sådan foregår det 
De første 3-4 sessioner får den stressramte en forståelse for de mekanismer, der skaber og vedligeholder stress. Der gives konkrete værktøjer, som gør det muligt at genvinde kontrollen over de tanker/følelser/kropsfornemmelser, der skaber det voldsomme ubehag, og gør det vanskeligt at holde kursen i en presset hverdag. Formålet med sessionerne er at få oplevelsen af at blive herre i eget hoved igen, og at få det mentale overskud tilbage.

Hvis den stressramte ikke alene er udfordret på overtænkning men også har brug for ideer til at få skabt struktur og sat rammerne for sit arbejdsliv, bruges de sidste 1-2 sessioner på nogle enkle og effektive planlægningsværktøjer, som giver det nødvendige overblik i hverdagen.
Stress elimineres nemlig ikke alene ved at få kontrol over hvad og hvornår der tænkes, hvis skrivebordet flyder med bunker, indbakken bugner af ubesvarede mails, og to-do-lister lyder som en by i Rusland. I de tilfælde er det helt afgørende, at den stressramte lærer nogle praktiske værktøjer til at skabe kontrol over de udefrakommende stressfaktorer. Det er her vi lægger fokus i de sidste sessioner, hvis vi sammen vurderer, at der er behov for det. 

Efter hver session modtager den stressramte en kort mail, der indeholder de vigtigste pointer fra sessionen samt opgaven/øvelser til næste session.

Tidsrammen

De første 2–3 sessioner ligger med ca. en uges mellemrum, hvorefter intervallet øges med 1-2 uger mellem hver samtale.
90% af alle forløb afsluttes indenfor 5–7 sessioner, hvorefter den stressramte er godt videre.

 

Det siger kunderne:

Jeg har haft stress – alvorlig stress og har været helt nede og bide i græsset.

Jeg havde mistet troen på, at jeg kunne komme til at fungere normalt igen.

Det der var bedst ved metakognitiv terapi var, at jeg holdt op med at være bange for de stresssignaler min krop kom op med, og fik mod til at leve normalt igen.

Det er helt fantastisk.
(Niels 59)

(2 år efter Niels var i behandling, mødte jeg ham tilfældigt, og han har det stadig godt.)

Jeg har været igennem en del forskellige behandlingsforløb for stress, angst og depression – og det her var sidste skud i bøssen.

Var det en nitte måtte jeg vel affinde mig med at have det skidt… Sådan tænkte jeg.

Men heldigvis har det hjulpet mig bedre end jeg overhovedet havde turdet håbe på.

Jeg havde hørt om at metakognitiv terapi var rigtig godt, men jeg var alligevel bange for at jeg ikke kunne finde ud af at bruge det. Jeg er virkelig positivt overrasket over hvor effektiv metoden er. TAK!

(Cecilie 28)

Jeg har været nede med stress 3 gange nu, og jeg havde lyst til at prøve en anden form for hjælp, end den mere traditionelle som jeg tidligere havde gjort brug af (og som jo hjalp noget – men stressen kom jo tilbage).

Jeg var alvorligt bange denne gang for, at jeg ikke ville genvinde min tidligere styrke og robusthed – det pinte mig at skulle se mig selv som skrøbelig og at være ”sådan én” andre skulle gå og passe på…

Jeg havde hørt om metakognitiv stresscoaching, og jeg kunne se at det var et helt andet sted, man tog fat, og det havde jeg lyst til at prøve. 

Jeg opdagede allerede efter de første sessioner, at det var alle de sindssygt ubehagelige tanker der var hovedproblemet for mig, og jeg lærte at håndtere dem på en ny måde. Grethe lavede en masse øvelser med mig, som var både interessante og som virkelig fik mine øjne op for, at jeg havde mulighed for selv at styre hvad der foregår inde i mit hoved. Jeg lærte nogle teknikker til at kunne lade tankerne være, og jeg skal love for at dét hjalp! Jeg fik ro indeni igen, og så blev det meget nemmere for mig at gå til opgaverne igen med koncentrationen i behold. Jeg kan da stadig få uro, men jeg er ikke bange for at få stress mere, for jeg kan styre hvad der foregår nu – det er utrolig rart.

(Hans 48, udviklingschef)

Læs flere kundeudtalelser: Klik her